kardelen
Moderator
Özel Kardeş
Rep: 23
Konu Sayısı: 834
Uyarı Puanı:  %0
|
 |
« :» |
|
Hakiki Mü'min
Bir hadîsi kudsîde meâlen şöyle buyurulmuştur:
Ancak benim için sevişen, benim için biribirini ziyâret eden, benim için birbirine yardımda bulunan ve sırf benim rızâmı tahsil için insanlarla dost olan kimselere benim de muhabbetim muhakkak ve katîdir.
Eserde vârid olmuştur ki:
Ey insanlar! Sizin Allâh tarafından en çok sevileniniz, insanlarla güzel güzel geçinenizdir.
Hazret-i Ömer (r.a.)’in bir kıymetli sözü:
Bir kimse gündüz sâim ve gece ibâdetle kaim olsa, hayr u hasenat yapsa, cihâda gitse, fakat sevdiğini Allâh için sevip ve sevmediğini Allâh rızâsı için sevmedikçe yaptığı ibâdetlerden fayda göremez.
Hakîkî mü’minlerin esaslı vasıflarından, güzel ahlâkından bazılarını şu hadîs-i şerif mealleri bildirmektedir:
Mü’min gayet sıcak kanlı, ince ruhlu ve yüksek seciyye sahibidir. Pek çabuk sevilir ve kendisi ile anlaşmak çok kolay olur. Bu sıfatları hâiz olmayanda hayır yoktur.
Mü’minleri birbirlerine şefkat ve merhametli olmakta ve yekdiğerini ma‘nevî kardeşlik hissiyle sevmekte sanki tek bir can gibi yekvücud olarak görürsün. Onların herhangi bir a‘zâsı müteessir olsa diğer a‘zâları derhal onun teessürüne ve ıztırâbına koşarlar.
Bazı hikmet ehilleri oğullarına verdikleri öğüdde şöyle demişlerdir: Oğlum istediğin kimselerle arkadaş ol, fakat şu dört kimseden sakın:
1- Ahmakla arkadaş olmakdan sakın. Çünkü ahmak sana fayda vereceğim niyyetiyle zarar verir.
2- Hırslı, tama’kâr kimse ile arkadaş olma. Çünkü o seni bir lokma ekmeğe, bir yudum suya, bir çekirdeğe satmakta tereddüt etmez.
3- Cimri ile arkadaş olma. Çünkü cimri, kendisine muhtaç olduğun bir vakitte seni perişan eder.
4- Korkakla da arkadaş olma. Çünkü o seni de ana babanı da rüsvây eder, sonunda aldırmaz bile.
(Hz. Mahmûd Sâmî Ramazanoğlu (k.s.), Musâhabe, 4.c., 67.s.)
|