Erguvan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş

Rep: 35
Konu Sayısı: 1624
Uyarı Puanı:
%0
|
 |
« :» |
|
ŞA‘BÂN AYININ FAZÎLETİ
Ebû Hüreyre (r.a.)’in bildirdiği hadîs-i şerîfte: “Şa‘bân, Benim ayım, Receb Allâhü Te‘âlâ’nın ayı, Ramazân daBenim ümmetimin ayıdır. Şa‘bân günâhların keffâretayı, Ramazân ise, günâhların temizleyici ayıdır.” buyuruldu.
Yine buyuruldu ki: “Şa‘bân, Receb ile Ramazân ayları arasında bir aydır. İnsanlar bundan gâfildir. Hâlbuki Şa‘bân’da kulların ameli, Allâhü Te‘âlâ’nın dergâhına çıkarılır. Ben, Şa‘bân’da oruçlu olduğum hâlde, amelimin çıkarılmasını arzû ederim.”
Enes bin Mâlik (r.a.)’in bildirdiği hadîs-i şerîfte: “Receb ayının diğer aylara olan üstünlüğü, Kur’ân-ı Kerîm’in diğer kitâblar üzerine olan üstünlüğü gibidir.Şa‘bân ayının diğer aylardan üstünlüğü, Benim, diğer peygamberlerden üstünlüğüm gibidir. Ramazân’ın diğer aylardan üstünlüğü, Allâhü Te‘âlâ’nın yaratıklarına olan üstünlüğü gibidir.” buyuruldu.
Hz. Âişe (r.anhâ)’nın bildirdiği hadîs-i şerîfte: “Yâ Âişe, bir sene içerisinde ölecek olan kimselerin isimleri Şa‘bân’da özel defterinden silinip Azrâil (a.s.)’a teslim edilir. Binâenaleyh oruçlu olduğum hâlde ismimin defterden silinip diğer deftere nakledilmesini arzû ederim; bu sebebden dolayı Şa‘bân ayına muhabbet ederim.” buyuruldu.
Enes bin Mâlik (r.a.) der ki: “Resûlullâh (s.a.v.)’in ashâb-ı kirâmı, Şa‘bân ayının hilâlini görünce, Mushâf-ışerîf üzerine kapanıp Kur’ân-ı Kerîm okumağa devâm ederlerdi. Müslümânlar bu ayda mallarının zekâtını çıkarıp Ramazân-ı şerîfte oruç tutacaklara kuvvet ve kudret bahşetmek için fakîr, miskin ve zaîflere verirlerdi.”
Ecel ve rızıkları ve o yıl hacca gideceklerin yazıldığı Berât gecesi Şa‘bân-ı şerîfin on beşinci gecesidir.
(Hz. Gavs-ı A’zam Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî (k.s.), Ğunyetü’t Tâlibîn, 289. s.)
|