|
Deryagül
|
 |
« :» |
|
Üzüntü ve Kederin Tedavisi
Duâ Etmek, Allâh’a Sığınmak: Üzüntülü kederli ve borçlu olan kimselere, Peygamber (s.a.v.) tarafından şu duâ tavsiye edilmiştir: “Allâhım! Üzüntü ve kederden, âcizlik ve tembellikten, cimrilik ve korkaklıktan, borçluluktan, borçluluğun vereceği sıkıntıdan ve düşmanların kaba kuvvet kullanıp üstün gelmesinden Sana sığınırım.”
Enes bin Mâlik (r.a.) demiştir ki: “Peygamber (s.a.v.), herhangi bir şeyden dolayı üzüntülü ve sıkıntılı olduğu zaman: “Yâ Hayyü yâ Kayyûm, rahmetinle Senden yardım diliyorum” diye duâ edip Allâh (c.c.)’den yardım isterdi.”
Hz. Alî (r.a.) de bu konuda şöyle der: “Her kime bir ni‘met verilirse, Allâh’a hamd ü sena eylesin! Her kimin rızkı azalırsa, Allâh’a istiğfar ve duâda bulunsun! Her kime de üzüntü ve keder isâbet ederse, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” desin!
Cihad Etmek: Cihadın üzüntü ve kederi gidermedeki etkisi, aklen bilinen bir gerçektir. Çünkü nefis, haksız saldırganı, onun saldırısını ve istilâsını kendi başına bırakıp ta buna kayıtsız kalınca; üzüntü ve kederi, hüzün ve korkusu artar. O düşmanla Allâh için savaş ederse; Allâh (c.c.) onun üzüntü ve kederini, dinçlik, ferahlık ve kuvvete çevirir.
Nitekim yüce Allâh, şöyle buyurmaktadır: “Onlarla savaşın ki, Allâh sizinle onlara azâb etsin, onları rezîl etsin, sizi onlara gâlip kılsın ve mü’minlerin gönüllerini huzûra kavuştursun!”
Peygamber (s.a.v.) de: “Sizlere cihad’ı tavsiye ederim, çünkü cihad cennet kapılarından bir kapıdır. Yüce Allâh bununla gönüllerdeki üzüntü ve kederi giderir” buyurmuştur.
Üzüntü ve Kederi Gidermek İçin Faydalı Maddeler:
Zemzem suyu; üzüntü ve kederi, baş ağrısını giderir. Kalbi kuvvetlendirir, korkuyu da teskin eder.
Turunç yemeye devam etmek, üzüntü ve kederi giderir.
(Tıbb-i Nebevî Ansiklopedisi, 2.c., 736.s.)
|