Gönüllere İnen Ses
2 Recep 1433
23 Mayıs, 2012, 23:28:39 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu: Teheccüd Namazı
Cevap SayisiCevap Sayisi: 0 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 604 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Teheccüd Namazı  (Okunma Sayısı 604 defa)
07 Kasım, 2009, 15:32:26
Deryagül

Hüzn-ü Hazan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş
*

Rep: 32

Konu Sayısı: 1309 Mesaj Sayısı: 2245

Uyarı Puanı:
%0
« :»

Teheccüd Namazı

Yatsı namâzından sonra, daha uyumadan veyâ bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nâfile namâza “gece namâzı” denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkarak kılınırsa “Teheccüd” adını alır. Teheccüd namâzı iki rekattan oniki rek‘ata kadardır. İki rek‘atta bir selâm verilmesi daha fazîletlidir. (Âdâb, s. 264)

Hz. Mahmûd Sâmî Ramazanoğlu (k.s.) teheccüd namâzı hakkında “İki rekat az olmaz mı?” buyurarak en az dört rek‘at kılınmasını tavsiye buyurmuşlardır.

Dört rek‘at teheccüdü düzenli kılmaya alışan kişi tedrîcen artırarak oniki rek‘ate çıkarır. Teheccüd namâzını düzenli kılanlar, vaktinde kılamadıkları namâzlarını dört rek‘at kılıyor olsalar bile gündüz oniki rek‘at olarak kazâ ederler.

Çünkü teheccüd namâzı, Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimize vâcib hükmündeydi. Bu namâz O (s.a.v.)’in ümmeti için de öğle namâzının sünneti gibi sünnet-i müekkededir.

“Gece namâzına devâm ediniz. Zîrâ bu sizden önceki sâlihlerin ibâdetidir. Çünkü gece ibâdeti, Allâh’a yakınlık, günâhlara keffâret olup insanı bedenî hastalıklardan korur ve günâhlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi)

Allâhü Te‘âlâ çok sevdiği ve kâinâtı hürmetine yarattığı Habîb-i Edîbi (s.a.v.)’e daha fazla lütûflarda bulunmak için teheccüd namâzını ona vâcib kılmıştı.

“Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsûs bir nâfile olmak üzere uykudan kalk, Kur’ân ile teheccüd namâzı kıl, Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmûda eriştire.” (İsrâ s. 79)

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz gece namâzını hiç terk etmezdi. Öyle ki hastalanacak veyâ ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı. (Ebû Dâvud)

Gözümün nûru diye tavsif ettiği namâzı geceleri daha bir iştiyak ve arzû ile kılardı. Ayakları şişecek kadar kendinden geçerek kıldığı teheccüd namâzına olan iştihâsını şöyle dile getirmişti:

“Allâh her peygamberde belirli birşeye karşı aşırı bir istek yaratmıştır. Benim en çok hoşlandığım şey de gece ibâdetidir...”
(Heysemî, Mecmau’z-zevâid, 2.c, 271.s.)

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan,
Bana bir ben gerek, bir de beni anlayan...

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

SMF 2008 SMF © 2006, Simple Machines LLC