| 24 Haziran, 2009, 06:57:04 |
|
Deryagül
|
 |
« :» |
|
Üç Aylar Resimlerin Görüntülenmesine izin Verilmiyor Resimleri Görebilmek Için Kayıt Olun veya Giriş Yapın İslamî takvimin diğer bir ifade ile Hicrî takvimin ayları Muharrem ile başlar ve yılın son ayı olan Zilhicce ile de biter. İslam inancında üç aylar olarak giren Recep, Şaban ve Ramazan ayları yüzlerce yıldır bir ibadet, feyz ve mutluluk iklimi olarak kabul edilip, kutlanmaktadır.
Recep ayı kamerî ayların yedinci, üç ayların da ilk ayıdır. Recep ayının içinde iki mübarek gece bulunmaktadır. Birincisi, Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Recep ayının ilk Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece "Regaib" gecesi olarak kutlanır. Regaib'in lügat manası "çok rağbet olunan şeyler, hediye, çok istenecek şeyler, bolca ihsan etmek" demektir. Allah Celle Celalühu, Regaib gecesinde Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz'e, çok büyük ihsan ve manevi ikramlarda bulunmuştur. İslam alimleri, Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem'in bu gecede çok büyük ikramlara eriştiği için, bu gece çokça ibadet etmiş, geceyi namaz kılarak, hamd ve şükürle geçirmişlerdir. Regaib gecesi bizim de, Rabbimiz'in rahmetine ve ilahî ikramlarına ulaşabileceğimiz bir gecedir. Bu mübarek gecede halimizi Alemlerin Rabbi'ne arz ettikten sonra, geceyi namaz, şükür ve hamd ile geçirmeliyiz. Ebu Said–i Hudrî'den gelen bir haberde Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
"Allah katında ayların sayısı on ikidir. Yeri ve semaları Allah-u teâlâ yarattığı günden beri bu böyledir. Bu aylardan dört tanesi haram ay olup şunlardır: Allah-u Teâlânın ayı Receptir. Bu ay tek başınadır. Kalan üç tanesi peşpeşe olup şunlardır: Zilkade, Zilhicce ve Muharrem'dir. Recep, Allah'ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır...." (1)
Son yıllarda bazı din hırsızları, bir çok konuda olduğu gibi üç aylar ve mübarek gecelerle ilgili olarak da ortaya bir çok iftira atmaktadır. Üç aylar gibi bir kavramın olmadığını söyleyerek, gerek üç aylara, gerekse içindeki diğer gecelere dil uzatmışlardır.
Oysa Rabbimiz Kur'an–ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:
"Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah'ın koyduğu yasağı çiğneyen) kendinize zulmetmeyin ve müşrikler nasıl sizinle topyekün savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekün savaşın ve bilin ki Allah (kötülükten) sakınanlarla beraberdir." (2)
Ayet–i kerime bize şunu kesin olarak bildirilmiştir ki, Allah Celle Celalühu'nun mübarek kıldığı aylar vardır. Bu aylar haram aylar olup, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, üçü ardarda biri de tek olmak üzere sayıları dörttür.
1–Abdülkadir Geylanî, Gunyet'üt Talibîn, ter.: Abdulkadir Akçiçek, İstanbul: Sağlam Kitabevi, 1991, s. 547. 2–Kur'an–ı Kerîm, 9/36.
|
|
|
|
|
|
Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan, Bana bir ben gerek, bir de beni anlayan...
|
|
|
| 24 Haziran, 2009, 17:44:05 |
Erguvan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş

Rep: 35
Konu Sayısı: 1651
Uyarı Puanı:
%0
|
 |
« Yanıtla #3 :» |
|
Abdülkadir-i Geylânî Hazretleri nakleder ki: «Recep, cefayı terk içindir. Şa'ban amel ve vefâ içindir. Ramazan sıdk ve sefâ içindir. Recep tevbe ve inâyet ayı, Şa'ban muhabbet, Ramazan ise karâbet (yakınlık) ayıdır. Receb hürmet, Şa'ban hizmet, Ramazan ni'met ayıdır. Receb İbadet, Şa'ban zâhidlik, Ramazan ise, arttırma ayıdır. Recep öyle bir aydır ki, Allâhü Teâlâ onda kat kat sevab verir. Şa'ban öyle bir aydır ki onda günahlar mağfiret olunur. Ramazan öyle bir aydır, ki, onda keramet beklenir.»
|
|
|
|
|
|
Sermayem Rahmetin, İlacım Cemalindir... YARSIN… CANSIN… ŞİFASIN Resimlerin Görüntülenmesine izin Verilmiyor Resimleri Görebilmek Için Kayıt Olun veya Giriş Yapın
Yârin kitâb-ı hüsnünün Hayrânı olmuştur gönül Bülbül gibi gül yüzünün Nâlânı olmuştur gönül...
|
|
|