Gönüllere İnen Ses
1 Recep 1433
23 Mayıs, 2012, 06:14:40 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu: Resûlallâh (s.a.v.) in öğrettiği dua ile esaretten kurtulan Avf (r.a)
Cevap SayisiCevap Sayisi: 0 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 426 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Resûlallâh (s.a.v.) in öğrettiği dua ile esaretten kurtulan Avf (r.a)  (Okunma Sayısı 426 defa)
18 Şubat, 2009, 13:49:12
Deryagül

Hüzn-ü Hazan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş
*

Rep: 32

Konu Sayısı: 1309 Mesaj Sayısı: 2245

Uyarı Puanı:
%0
« :»

Resûlallâh (s.a.v.) in öğrettiği dua ile esaretten kurtulan Avf (r.a)

Muhammed b. İshâk anlatıyor: “Mâlik el-Eşcaî (r.a.), Allâh Resûlü (s.a.v.)’e geldi ve:

- Yâ Resûlallâh (s.a.v.)! Oğlum Avf esir düştü, dedi. Resûlullâh (s.a.v.):

- Ona, “Allâh’ın Resûlü çokça “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” demeni emrediyor” diye haber gönder, buyurdu.

Mâlik (r.a.) de birisini göndererek durumu Avf’a iletir. Bunun üzerine Avf (r.a), “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” sözünü sürekli söylemeye başlıyor.

Kendisini tabaklanmamış kalın deri sırımlarla bağlamışlar. Bu zikri yapmaya başlayınca sırımlar çözülüp düşüyor. Hemen kapıya çıkıyor, bakıyor ki dışarıda müşriklerin bir dişi devesi duruyor. Deveye biniyor yola koyuluyor. Yolda müşriklerin deve sürülerine rastlıyor, sürüye sesleniyor. Bunun üzerine hayvanlar birbiri peşine düşüyor. Avf (r.a.) sürüyü önüne katarak geliyor. Annesiyle babası birden oğullarının kapıdan gelen sesini duyuyorlar.

Babası Mâlik (r.a.):

- Kâ‘be’nin Rabbine yemîn ederim ki bu, Avf’ın sesi! diyor ve hizmetçisiyle birlikte kapıya koşuyor.

Bakıyorlar ki Avf (r.a.) evin önünü develerle doldurmuş. Annesi, sırımların oğlunun vücûdundaki izlerini ve oğlunun çektiği ıstırâbı görünce: “Vay! Ne fenâ olmuş!” diye üzüntüsünü dile getiriyor. Avf (r.a.) başından geçenleri babasına anlatıyor.

Babası, Avf (r.a.)’i alarak Resûlullâh (s.a.v.)’e getirdi. O da hâdiseyi nakletti.

Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz: - Develeri istediğin şekilde kullan, kendi develerine yapageldiğini yap, buyurdu.

Bu hâdise üzerine Talâk sûresinin şu meâldeki âyetleri indi:
“Kim Allâh’tan korkarsa (Allâh) ona bir çıkış yeri ihsân eder, onu hâtır ve hayâline gelmeyecek bir cihetten rızıklandırır. Kim Allâh’a güvenip dayanırsa O kendisine yetişir!.”

(M. Yûsuf Kandehlevî, Hayâtü’s-Sahâbe, 4.c, 348-349.s.)

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan,
Bana bir ben gerek, bir de beni anlayan...

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

SMF 2008 SMF © 2006, Simple Machines LLC