Erguvan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş

Rep: 35
Konu Sayısı: 1651
Uyarı Puanı:
%0
|
 |
« :» |
|
Gazabı, Kızgınlığı Yenmenin Mükafatı
Hışmın, yani gazabın, kızgınlığın gâlib olması, kötü bir huydur, bunun aslı ateştendir. Yarası kalbde olur. Soyu şeytana çıkar. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de şeytan hakkında, “Beni ateşten yarattın, Âdem’i ise topraktan yarattın.” dediği bildiriliyor. Ateşin işi; hareket etmek, dalgalanmak, rahat durmamak olduğu gibi, toprağın işi de; sâkin ve rahat durmaktır.
O hâlde üzerinde gazab gâlib olan kimsenin, Âdem aleyhisselâmdan daha çok, şeytanla ilgisi olduğu anlaşılır. Bunun için İbn Ömer (r.a.) Resûlullâh (s.a.v.)’e, “Beni Allâhü Te‘âlânın gazabından uzaklaştıracak şey nedir?” diye sorduğunda: “Kızmamandır” buyurdu.
“Bana, beni ümitlendirecek kısa bir nasihat verin!” deyince: “Kızma” buyurdu. Ne kadar sorduysa böyle buyurdu. Resûlullâh (s.a.v.) buyurdu ki: “Gazab (kızgınlık), sirkenin balı bozduğu gibi, îmânı bozar.” Îsâ (a.s.), Yahya (a.s.)’a “Kızma” deyince, “Kızmamak elimde değildir” dedi. “Mal toplama” dedi. “Bunu yapabilirim” dedi.
Kızmaktan kurtulmak tamâmen mümkün olmadığına göre, gazabını yenmek çok mühimdir. Allâhü Te‘âlâ gazabını yenenleri övüyor. Resûlullâh (s.a.v.) buyuruyor ki: “Gazabını, kızgınlığını yenenden Allâhü Te‘âlâ azâbını kaldırır. Allâhü Te‘âlâ, kendisinden özür dileyenin özrünü kabûl eder.
Dilini koruyanın Allâhü Te‘âlâ, gizli şeylerini örter.” Yine buyurdu ki: “Kızması îcâbeden yerde, kızgınlığını yenenin Allâhü Te‘âlâ kıyâmet gününde kalbini kendi rızâsiyle doldurur.”
Yine buyurdu: “Cehennemin bir kapısı vardır. O kapıdan şeriata uymayan şekilde kızanlar hariç, kimse giremez.”
Yine buyurdu: “Kulun yutkunduğu şeylerden Allâhü Te‘âlâ indinde, gazabdan çok sevileni yoktur. Kalbi îmân ile dolanlar hariç, kızgınlığını yutkunan ve yok eden kimse yoktur.”
(Huccetü’l İslâm İmâm-ı Gazâlî (rh.a.), Kimyâ-i Saâdet, 454.s.)
|