Gönüllere İnen Ses
1 Recep 1433
23 Mayıs, 2012, 05:07:05 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu: Gazabı, Kızgınlığı Yenmenin Mükafatı
Cevap SayisiCevap Sayisi: 3 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 483 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gazabı, Kızgınlığı Yenmenin Mükafatı  (Okunma Sayısı 483 defa)
25 Kasım, 2008, 17:26:48
Erguvan

Emektar Yönetici
Süper Kardeş
*

Rep: 35

Konu Sayısı: 1651 Mesaj Sayısı: 2996

Uyarı Puanı:
%0
« :»

Gazabı, Kızgınlığı Yenmenin Mükafatı

Hışmın, yani gazabın, kızgınlığın gâlib olması, kötü bir huydur, bunun aslı ateştendir. Yarası kalbde olur. Soyu şeytana çıkar. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de şeytan hakkında, “Beni ateşten yarattın, Âdem’i ise topraktan yarattın.” dediği bildiriliyor. Ateşin işi; hareket etmek, dalgalanmak, rahat durmamak olduğu gibi, toprağın işi de; sâkin ve rahat durmaktır.

O hâlde üzerinde gazab gâlib olan kimsenin, Âdem aleyhisselâmdan daha çok, şeytanla ilgisi olduğu anlaşılır. Bunun için İbn Ömer (r.a.) Resûlullâh (s.a.v.)’e, “Beni Allâhü Te‘âlânın gazabından uzaklaştıracak şey nedir?” diye sorduğunda: “Kızmamandır” buyurdu.

“Bana, beni ümitlendirecek kısa bir nasihat verin!” deyince: “Kızma” buyurdu. Ne kadar sorduysa böyle buyurdu. Resûlullâh (s.a.v.) buyurdu ki: “Gazab (kızgınlık), sirkenin balı bozduğu gibi, îmânı bozar.” Îsâ (a.s.), Yahya (a.s.)’a “Kızma” deyince, “Kızmamak elimde değildir” dedi. “Mal toplama” dedi. “Bunu yapabilirim” dedi.

Kızmaktan kurtulmak tamâmen mümkün olmadığına göre, gazabını yenmek çok mühimdir. Allâhü Te‘âlâ gazabını yenenleri övüyor. Resûlullâh (s.a.v.) buyuruyor ki: “Gazabını, kızgınlığını yenenden Allâhü Te‘âlâ azâbını kaldırır. Allâhü Te‘âlâ, kendisinden özür dileyenin özrünü kabûl eder.

Dilini koruyanın Allâhü Te‘âlâ, gizli şeylerini örter.” Yine buyurdu ki: “Kızması îcâbeden yerde, kızgınlığını yenenin Allâhü Te‘âlâ kıyâmet gününde kalbini kendi rızâsiyle doldurur.”

Yine buyurdu: “Cehennemin bir kapısı vardır. O kapıdan şeriata uymayan şekilde kızanlar hariç, kimse giremez.”

Yine buyurdu: “Kulun yutkunduğu şeylerden Allâhü Te‘âlâ indinde, gazabdan çok sevileni yoktur. Kalbi îmân ile dolanlar hariç, kızgınlığını yutkunan ve yok eden kimse yoktur.”

(Huccetü’l İslâm İmâm-ı Gazâlî (rh.a.), Kimyâ-i Saâdet, 454.s.)

Sermayem Rahmetin, İlacım Cemalindir...
YARSIN… CANSIN… ŞİFASIN

Resimlerin Görüntülenmesine izin Verilmiyor Resimleri Görebilmek Için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yârin kitâb-ı hüsnünün Hayrânı olmuştur gönül
Bülbül gibi gül yüzünün Nâlânı olmuştur gönül...
24 Ocak, 2009, 23:14:46
btlkçk

Paylaşımcı Kardeş
*

Rep: 6

Konu Sayısı: 39 Mesaj Sayısı: 162

Uyarı Puanı:
%0
« Yanıtla #1 :»

Allahrazı olsun mesajınız için beni baya yakından ilgilendiren bir konu bir türlü sinirlerime hakim olamıyorum bunu başarmak istiyorum, niyetleniyorum ama fazla uzun sürmüyo maalesef Cry  birazda olsa tekrar bu konuyu düşünmeme yardımcı oldunuz!  Mutlu
25 Ocak, 2009, 12:09:29
Deryagül

Hüzn-ü Hazan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş
*

Rep: 32

Konu Sayısı: 1309 Mesaj Sayısı: 2245

Uyarı Puanı:
%0
« Yanıtla #2 :»

Allah razı olsun bu konuyu bizimle paylaştığın için  Azn
Bende sinirlerime hakim olmaya çalışıyorum bazen istemesemde kızıyorum sonrada çok üzülüyorum.
İnşallah bizlerde sinirlerimize hakim oluruz, öfkemizi yeneriz.

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan,
Bana bir ben gerek, bir de beni anlayan...

30 Ocak, 2009, 11:51:54
hüzünlüköprü

Paylaşımcı Kardeş
*

Rep: 9

Konu Sayısı: 13 Mesaj Sayısı: 112

Uyarı Puanı:
%0
« Yanıtla #3 :»

Rabbim razı olsun kardeşim

Kimseyi üzmemek ve kırmamak şartıyla dilediğin her şeyi yaşa;bir gün çekip giderken geride ne aklın kalsın nede senin yüzünden kırılmış bir yürek.............
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

SMF 2008 SMF © 2006, Simple Machines LLC