Gönüllere İnen Ses
30 Cemaziye'l-Ahir 1433
21 Mayıs, 2012, 16:49:59 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu: Sûheyb-i Rumî (R.A.)
Cevap SayisiCevap Sayisi: 1 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 283 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sûheyb-i Rumî (R.A.)  (Okunma Sayısı 283 defa)
20 Ekim, 2008, 01:04:18
Deryagül

Hüzn-ü Hazan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş
*

Rep: 32

Konu Sayısı: 1309 Mesaj Sayısı: 2245

Uyarı Puanı:
%0
« :»

Sûheyb-i Rumî (R.A.)

Süheyb-i Rûmî (r.a.) havâss-ı Ashâb-ı Resûlullâh (s.a.v.)’den Süheyb b. Sinan b. Malik en-Nemrî hazretleridir.

“Süheyb ne iyi kuldur!” Sitâyiş-i Celîl-i Nebevî’ye mazhar olmuş ve diğer hadîs-i şerîfte:

“Ben Arab’ın, Süheyb Rum’un, Selmân Fâris’in ve Bilâl de Habeş’in önde bulunanıdır” buyurmakla şân-ı âlisi pek yüceleşmiştir.

Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz, Süheyb (r.a.)’e Ebû Yahyâ diye künye buyurmuşlardır. Hamza, Sayfi ve Umâre namında üç oğlu olduğu halde ve sizin Yahyâ isminde oğlunuz olmadığı halde niçin bir ism-i Nebî’ye Muzâf oluyorsunuz? diye soranlara:

“Bu künyeyi bana Hz. Resûlullâh (s.a.v.) verdi!” diye cevap verirmiş.

Mekke’den çıktığı esnâda arkasına müşrikînden bir fırka düştüğünü gördü ve onlara göstererek: “Ey ma‘şeri Kureyş, bilirsiniz ki ben sizin en iyi ok atanlarınızdanım. Vallâhi üzerime gelecek olursanız yanımda olan okların her birini birinize atarım ve sonra kılıcı çekerim. Bunların biri elimde olduğu müddetçe yaklaşamazsınız, eğer benim malımı murâd ediyorsanız size yerini haber vereyim!” demiş onlar da malını bize haber verirsen senden vazgeçeriz! diye söz vermeleriyle Süheyb (r.a.) de malının yerini onlara haber verip kendisi de Hz. Resûlullâh (s.a.v.)’e kavuşmuştur.

Bu hâli gelip Resûlullâh (s.a.v.)’e hikâye ettiğinde Hazreti Resûlullâh (s.a.v.): “Yâ Süheyb! Satış kârlı çıktı.” buyurmuşlardır.

Kendilerinden otuz hadîs-i şerîf mervîdir. Cümleden biri şu hadîs-i şeriftir: “Kur’ân’ın haram kıldığı şeyleri helâl i‘tikâd eden kimse Kur’ân’a îmân etmemiştir.”

Vefâtları 73 yaşında olduğu halde hicretin 38’inci senesi Medine-i Münevvere’de vâki‘ olmuş ve Bâkiy-i Şerîf’e defnolunmuştur.

(Hz. Mahmûd Sâmi Ramazanoğlu (k.s.), Ashâb-ı Kirâm, 219.s.)   

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan,
Bana bir ben gerek, bir de beni anlayan...

29 Ekim, 2008, 21:00:43
katre

Yeni Kardeş
*

Rep: 3

Konu Sayısı: 4 Mesaj Sayısı: 13

Uyarı Puanı:
%0
« Yanıtla #1 :»

Resûlullah (s.a.v) efendimiz Süheyb (r.a)´i çok severdi. Bir hâdis-i şerifte şöyle medh edilmiştir.

"Bir kimse Allaha ve ahiret gününe inanıyorsa, bir ananın evlâdını sevmesi gibi Süheyb´i sevsin."

Bu hadis-i şerif çok etkileyicidir.

Hz. Ömer(r.a) da, Hz. Süheyb(r.a)´i çok severdi. Hz. Ömer(r.a), Ebû Lü´lû kâfiri tarafından yaralanınca, yerine geçecek halîfeyi seçmek için şûra ehlini tayin edip, yeni halîfe seçilinceye kadar Hz. Süheyb (r.a)´in kendisinin yerine vekil olması ve cenâze namazını kıldırması için vasiyet etti.

Hz. Süheyb(r.a), üç gün müddetle cemaate namazları kıldırdı. Bu mukaddes vazifeyi büyük bir ihtimam ve hassasiyetle yerine getirdi. Hz. Ömer(r.a)´in cenaze namazını da kıldırdı. Bu esnada gösterdiği dikkat ve itina ile herkesin takdir ve tasvibini kazandı.
Allah (c.c) şefaatlarına nail eylesin.Sevgisini gönlümüzde daim eylesin.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

SMF 2008 SMF © 2006, Simple Machines LLC