Erguvan
Emektar Yönetici
Süper Kardeş

Rep: 35
Konu Sayısı: 1651
Uyarı Puanı:
%0
|
 |
« :» |
|
Allâh için öfke duyularak çekilen ilk kılıç
Said b. Müseyyeb şöyle demiştir: “Allâh yolunda ilk kılıç çeken Zübeyr b. Avvâm’dır. Şöyle ki:
Zübeyr (r.a.) bir gün öğle üzeri uyurken (henüz 12 yaşında): “Allâh Resûlü (s.a.v.) öldürüldü” diye birses duyar. Hemen yalın kılıç sokağa fırlar, dışarıda Resûlullah (s.a.v.) ile karşılaşır.
Peygamberimiz (s.a.v.):
- Zübeyr, ne oldu? diye sorar.
- Yâ Resûlallâh (s.a.v.)! Katledildiğini işittim!
- Peki, ne yapmak istedin?
- Vallâhi Mekke halkından karşılaştığımı öldürecektim! cevâbını verir.
Onun bu cevâbı üzerine Nebî (s.a.v.) kendisine hayır duâ eder. Bu hâdise ile alâkalı olarak Esedî şunları söylemiştir:
- Allâh için öfke duyularak çekilen ilk kılıç Zübeyr-i Mürtezâ’nın kılıcıdır. Bu, onun üstün yiğitliğinin ilk tezâhürüdür, vakti gelince daha pek çok kahramanlıklarının görüleceğinin bir işaretidir.”
Nebî (s.a.v.), Zübeyr (r.a.)’i överek:
- “Her peygamberin yardımcıları vardı, benim yardımcım da Zübeyr’dir.”
Ebû Bekir (r.a.)’in kızı ve Zübeyr (r.a.)’in hanımı Esmâ (r.anhâ) anlatıyor: “Müşriklerden biri silâhlı olarak bir tepeye çıkarak:
- Teke tek döğüşe kim var? diye meydan okudu. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz müslümanlardan birine:
- Sen çıkar mısın? diye sordu.
- Yâ Resûlallâh (s.a.v.), Sen istersen, dedi.
O arada Zübeyr (r.a.), Allâh Resûlü (s.a.v.)’e görünmeye çalıştı. Resûlullâh (s.a.v.), Zübeyr (r.a.)’e baktı ve:
- Safiyye oğlu, sen kalk, buyurdular.
Zübeyr (r.a.) yürüdü. Adamın yanına varınca kapıştılar. Birisi diğerini boynundan yakaladı, sonra yere yuvarlandılar. Nebî (s.a.v.):
- Hangisi önce çukura düşerse o öldürülmüştür, buyurdu. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ve müslümanlar duâ ettiler, kâfir çukura düştü. Zübeyr (r.a.) hasmının göğsüne çıktı ve onu öldürdü.”
(M. Yûsuf Kandehlevî (rh.a.), Hadîslerle Müslümânlık, 2.c., 11.s.)
|